Belépés FaceBook-kal

Naptár

May 2021
M T W T F S S
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Érdekességek a nagyvilágból

Klubtagság

Kedves Olvasóim!


Virtuális Zsuzsa dula válaszol oldalam támogatásokból működik.

Ha te is szeretsz ide járni, s te is fontosnak tartod, hogy az oldal megmaradjon, 
és az oldalon lévő tanácsaimmal és válaszaimmal segítettem neked a hétköznapjaidban, ha teheted kérlek támogass a munkámban, hogy még többet tudjak segíteni Neked a jövőben is.

 

Köszönöm a felajánlásodat!

 
 
donate1

bankkartya

Belépés

Hírlevél

Kedvezmények, újdonságok!
Iratkozzon fel a Zsuzsa-dúla Hírlevélre!

dadmum2Egy kismama kérdezte:

Mi a véleményed az apás szülésről? Mennyiben rontja meg a férj-feleség kapcsolatát, ha a férfi végignézi a felesége szenvedéseit? 

 

Zsuzsa dúla válaszol:

A legcsodálatosabb élmény, az a pillanat amikor egy nő életében először a kezébe veheti a gyermekét. Ugyan ilyen felejthetetlen élmény ez, az apukának is.

 

10 éve még elképzelhetetlen volt, hogy az édesapa is ott legyen a szülésnél, segítse és támogassa a párját, kedvesét. Ma már teljesen természetes, ha egy apuka is ki szeretné venni a részét, jelenlétével lelkileg támogatni akarja vajúdó párját.

Vajon van-e előnye és hátránya annak, ha a vajúdó kismama párja is jelen van a nagy családi eseménynél? - ez a kérdés foglalkoztatja mostanában a kismamáimat. Többen is feltették nekem ezt a kérdést. Beszélgettem a várandós kismamáimmal, és van olyan, akinek a félelmei között szerepel, hogy más szemmel fog rá nézni a férje miután végignézte a vajúdás és a szülést, pontosabban, elveszti a szexuális érdeklődését irányában.


A vajúdás és szülés alatt az anyuka nem csak lelkileg, hanem testileg is kitárulkozik a szülőszobában, és ez sokkoló hatással lehet néhány leendő apuka számára. Én úgy gondolom nem lehet gond akkor, ha lelkileg felkészülnek mind a ketten a szülésre és elég nagy közöttük a lelki egyetértés. Legtöbb kismamában fel sem merül az a gondolat, hogy ez a közös szülés bármiféle negatív kihatással lehetne szex terén vagy esetleg a párkapcsolatukra.

Néhány kismamám, egy kicsit attól tart, vajon bírni fogja-e a látványt a kedvesük, de tudják, hogy egy ilyen élmény csak közelebb hozhatja őket egymáshoz.

Úgy gondolom, fontos, hogy kispapa azért legyen bent a párja mellett, mert részt szeretne venni a gyermeke megszületésének csodájában, ne pedig kényszerből. Javaslom, hogy alaposan járják körbe ezt a témát, alaposan tárgyalják meg egymás között. Ha gondolják beszéljenek egy dúlával, szülésznővel vagy az orvossal erről, ők azok, akik megfelelő tanáccsal tudják ellátni mindkettőjüket. Nem hiszem hogy a pár kapcsolata hosszú távon működne, ha ráerőltetjük a párunkra, hogy vegyen részt a szülésen.

T
anácsom, hogy tartsuk be az arany középutat, és mindenki a saját igényeinek megfelelően döntsön, tehát ha mindkét fél úgy gondolja, hogy apás szülés legyen, akkor nem lehet semmi gond.

Ha az kispapa úgy dönt, hogy nem szeretne ott lenni a párja mellett, vajúdás és szülés alatt, akkor a kismamának joga van ahhoz, hogy az általa megjelölt egy nagykorú személy a vajúdás és a szülés alatt folyamatosan vele lehessen. (Az 1998-ban életbe lépett egészségügyi törvény) - ez lehet dúla, lehet az egyik barátnője, vagy akár az édesanyja, anyósa is. A lényeg, hogy legyen vele valaki, aki mellet biztonságban és szeretetben érzi magát, aki segíti őt, és ha kell vajúdás alatt kapcsolatot tart a kórházi személyzettel.

Az apás szülés mellett szól az, hogy az anyukának szüksége lehet egy olyan ember jelenlétére is a szülőszobában, akit ismer és szeret. A leendő apuka ismeri a legjobban a párját, a vajúdó kismamát. Sokszor elég egy gondolat, elég egy nézés és tudja hogy mit szeretne a párja, mire van szüksége.

Az apa jelenlétére nem csak lelkileg, egy-egy kézfogással, kedves szóval segítheti gyermeke anyját, hanem akár az orvosnak vagy a szülésznőnek is segédkezhet bizonyos dolgokban. Például, figyelheti a fájások erősségét és sűrűségét mérő gépet, és ha az elérte az orvos által figyelendő mértéket, akkor szólt neki. A fájások alatt úgy segíthet a kismamának, ahogy azt igényli - simogatással, biztatással, és figyeli a légzéseket, a kitolási szaknál is aktív segítője lehet a kismamának.

Szerintem ami a legfontosabb érv, hogy az apa is legyen ott a gyermeke születésénél és így átélheti a világ legcsodálatosabb élményét azzal az asszonnyal, akit a világon mindenkinél jobban szeret.

Mint dúla, csak biztatni tudok minden kispapát, hogy ne szalasszák el ezt a csodálatos élményt.

Üdvözlettel

Zsuzsa dúla

 

  Ha az oldalon lévő tanácsokkal segítettem neked a hétköznapjaidban, ha teheted kérlek támogass a munkámban, hogy még több tanáccsal tudjalak segíteni a jövőben is. Köszönöm a felajánlásodat!

 
donate1

bankkartya